Brušenje betona

Beton kao izuzetno čvrst materijal ima široku primenu u građevini, a zbog svojih dokazanih kvaliteta postaje sve popularniji i širi svoj spektar mogućnosti primene. Ovaj materijal napravljen ljudskom rukom najrasprostranjeniji je materijal, odnosno najviše je korišćen od svih ostalih veštačkih materijala na svetu – za pravljenje puteva, mostova, zgrada, nezamenljiv je kao temelj, odnosno podloga za podove, ali postaje sve popularniji kao pod sam po sebi. Ovo je poznato kada su veliki objekti u pitanju.

Beton je najbolji izbor za pod kada se radi o prostranim fabričkim halama, magacinima, proizvodnim i industrijskim objektima, zato što podna površina u tim slučajevima po pravilu trpi veliko opterećenje i izložena je agresivnim uticajima proizvodnog procesa. Stoga je beton, s obzirom na njegovu izdržljivost i čvrstinu, idealno podno rešenje za industrijske sredine. Međutim, njegova primena postaje sve veća, te je beton dobio svoje mesto i u stambenim i poslovnim objektima, javnim institucijama, radnjama, buticima, i tome slično.

Možda Vam u prvi mah ovo deluje čudno s obzirom da je prva asocijacija na beton hladnoća, zatim da je to materijal koji se koristi za grube radove, te da nije pogodan za Vaš stambeni prostor. Međutim, izvanredna svojstva betona nas sve demantuju i dokazuju zašto su dobar izbor i za naše domove, ukoliko se odlučimo za podno grejanje. Pre svega, pomenuto je da beton odlikuje visok nivo izdržljivosti (otuda činjenica da se od ovog materijala prave putevi, što samo po sebi dokazuje njegovu iznimnu čvrstinu).

Pod sačinjen od betona garantuje dugovečnost i to po stotinu godina i više, te Vas neće opteretiti dodatnim troškovima, već biste njime ostvarili dugotrajno rešenje za pod u svom domu. Pored ekonomičnosti i dugovečnosti, betonski pod će Vas rasteretiti i suvišne brige o održavanju, s obzirom da se veoma lako održava i neguje, ne propada, otporan je na mehanička oštećenja, nije sklon habanju, prljanju i flekama koje je teško odstraniti.

Betonski pod je doživeo svoj procvat sa pojavom trendova u modernoj arhitekturi, naročito sa razvojem popularnosti industrijskog dizajna. U domovima uređenim u ovom autentičnom stilu mogu se videti betonski podovi kao dizajnersko rešenje, savršeno uklopljeni uz ostatak ambijenta i pomenuti stil uređenja.

Međutim, da bi betonski pod zaista izgledao savršeno u kući, drugim stambenim objektima, poslovnim objektima, javnim ustanovama, postoje procedure i radovi koji se izvode da bi se postigao maksimalno lep i prijatan izgled prikladan za ove objekte. Beton je, između ostalog, podloga za bilo koju podnu površnu, i kao takav, zahteva obradu određenim postupcima i odgovarajućim mašinama.

Ti postupci se odnose na brušenje betona, iliti ravnanje betonskih površina, kao i na freziranje betona.

Brušenje betonskih podova, kao i betonske podloge za drugu vrstu poda je postupak kojim se odstranjuje gornji sloj betonskog poda, odnosno postupak kojim se eliminišu sve neravnine i postiže maksimalna glatkoća. Betonska površina se ovim postupkom fino zaglađuje čime se priprema za izradu drugog površinskog sloja (ovo važi u slučaju izrade podova, pošto se postupak brušenja betona ne odnosi isključivo na izradu podova u objektima, već i na trotoare, betonske ploče, dvorišta, prilazne puteve, i tome slično).

Postupak brušenja betona se vrši specijalnom mašinom za brušenje i poliranje, odnosno dijamantskim alatom koji centrifugalno pokreće dijamantske pločice. Tim alatom moraju rukovati veliki profesionalci sa iskustvom, kako bi se uklonili svi nedostaci i betonska površina bila savršeno ravna. Brušenje betonskih podova, kao i poliranje, a uz to i premazivanje raznim sredstvima i aditivima vrši se do savršenog izgleda i visokog sjaja, u slučaju da klijent želi da beton ostane podna površina u stambenom, poslovnom i drugim objektima tog tipa. Alatima sa dijamtskim vrhovima, koji se koriste u finalnoj obradi, pod se može izbrusiti u raznim bojama i nijansama odsjaja, čime betonski pod zaista postaje lepo i vizuelno zanimljivo podno rešenje.

Brušenje betona može biti suvo i mokro, međutim, mokri sistem brušenja je daleko bolji i bezbedniji, s obzirom da kod suvog dolazi do prašine i plinova koji su štetni po zdravlje. Kod mokrog brušenja prisutna je voda, tako da se radovi izvode na bezbedan i siguran način, bez prašine i nereda.

Radne mašine

Upotreba telehendera

Telehender je mašina koja ima teleskopsku ruku sa priključkom na kraju, koji može biti viljuška, kašika, kran, platforma ili nešto drugo. Telehender se koristi za

Read More »