Metode sečenja betona

Beton je jedan od temeljnih materijala za izgradnju i popravku različitih objekata. U procesu gradnje i popravke, često je potrebno da se beton seče radi postizanja precizne geometrijske forme. Postoje mnoge metode rezanja betona, uključujući mehaničko rezanje sa mašinom za sečenje betona, lasersko rezanje, hidraulični pritisak i eksplozija.

Mehaničko rezanje sa mašinom za sečenje betona je najčešći način sečenja i koristi se u većini slučajeva. Za rezanje se koriste nekoliko različitih tipova brusilica, od kojih su najpopularnije bušilice i cirkularne makaze. Tehnika mehaničkog rezanja omogućava precizno oblikovanje površina betonskih objekata bez dodavanja materijala ili otpadnih materijala.

Mehaničko sečenje betona

Mehaničko sečenje betona se može koristiti za izradu različitih geometrijskih oblika, uključujući šabloniranje, strugotinu i fontane. Ova technka se takođe može koristiti da bi se izrezali otvori za instaliranje cevi i vodova.

Na primer, ako je potrebno da se provodi podzemni radovi na betonu, mehaničko rezanje se može koristiti da bi se napravile precizne rupe za postavljanje cevi.

Laserko sečenje betona

Lasersko rezanje betona je još jedna popularna metoda koja se koristi za precizno oblikovanje površina. U ovoj tehnici, laser se koristi da bi se ostvarila tačka topljenja, što dovodi do lokalne promene materijala i nakon toga dolazi do odsecanja objekta.

Ova metoda je vrlo efikasna i omogućava izradu geometrijskih oblika veoma precizno. Takođe, laserko sečenje je tehnički zahtevnije i skuplje od mehaničkog rezanja sa mašinom za sečenje betona.

Hidraulični pritisak ili eksplozija

Ponekad, kako bi se dobila precizna geometrijska forma na betonu, neophodno je da se primeni najekstremniji oblik rezanja- hidraulični pritisak ili eksplozija. U ovim tehnikama, materijal se razbija na sitne komade primenom jakog hidrauličnog pritiska ili detonacije eksploziva.

Ova metoda je vrlo zahtevna i treba da se obavlja od strane stručnjaka sa posebnim znanjem, opremom i materijalima. Dodatno, ova tehnika može biti veoma štetna po okolinu pa je neophodno pridržavati se svih bezbedonosnih propisa.

Zaključak

U zavisnosti od vrste projekta, postoje različite metode rezanja betona. Mehaničko sečenje sa mašinom za sečenje betona je najpopularnija tehnika koja omogućava precizne formiranje površina bez dodavanja materijala ili otpadnih materijala.

Pored toga, lasersko rezanje i hidraulični pritisak / eksplozivna detonacija su takođe popularne metode koje se mogu koristiti u većini slučajeva. Međutim, one su zahtevnije i skuplje od mehaničkog rezanja betona. Stoga, pre nego što se dodeli projekat, potrebno je da se pažljivo razmotre svi aspekti i tehnike kako bi se postigla najbolja moguća rezultata.

Sečenje betona

Metode sečenja betona

Beton je jedan od temeljnih materijala za izgradnju i popravku različitih objekata. U procesu gradnje i popravke, često je potrebno da se beton seče radi

Read More »