Mitovi o dijamantskom sečenju i bušenju betona

Korišćenje dijamantskih burgija i testera dugo je uobičajena praksa. Dijamantsko bušenje i sečenje je povećalo produktivnost građevinske industrije. Iako je ova praksa stekla značajnu popularnost i većina građevinaca je usvojila, ipak još uvek postoje neke zablude vezane za dijamantsko sečenje betona i bušenje. Osim kod laika, očekivano, postoje zablude i mitovi među profesionalcima iz ove oblasti. Pokušaćemo da nabrojimo najveće mitove u ovom poslu, i da ih argumentovano obrazložimo. Da bi smo razbili mitove potrebno je razumeti proces i funkcionisanje dijamantskih sečiva i bušilica.

Burgije, sečiva i bor krune su obložene dijamantima, kao što znate dijamant je najčvršći materijal u prirodi. Ovi elementi obloženi dijamantom se koriste za rezanje i sečenje tvrdih i masivnih betonskih površina. Pored betonskih površina mogu se seći i kamen, opeka, asfalt. Dijamantsko bušenje betona se koristi za probijanje rupa kroz veoma tvrde površine, kao i za istraživačko bušenje.

Da pređemo na mitove i zablude vezane za dijamantsko sečenje i bušenje.

  • Za rad nije potrebna obuka. Mnogi misle da je korišćenje dijamantskih bušilica isto kao i korišćenje mehaničkih bušilica, ali to nije baš tako. Rukovanje mašinama za dijamantsko sečenje i bušenje zahteva specijalnu obuku u rukovanju kako bi operater bio bezbedan i kako bi mašina bila što efikasnija u svom radu. Osim obuke u korišćenju, treba obratiti pažnju i na održavanje mašina i znati kako funkcioniše, kako bi se osigurala dugovečnost samih mašina i izbegli kvarovi usled pogrešnog rukovanja.
  • Dijamantsko sečenje je neuredno i ostavlja puno đubreta iza sebe. Ovo je pogrešno shvatanje! Proces dijamantskog sečenja i bušenja betona ostavlja veoma male ostatke iza sebe i ne zahteva veliko čišćenje. Prašina se lako umanjuje korišćenjem vode na vrhu burgije ili sečiva.
  • Jedno sečivo za sve. Dijamantska sečiva jesu svestrane i mogu da prolaze i seku veliki broj materijala. Ali jedinstveno sečivo za sve ne postoji. Svako sečivo je napravljeno sa zasebnom namenom i u različitim dimenzijama. Korišćenje određene dijamantske testere zavisi od stila i stepena sečenja, i vrste podloge koja se seče.
  • Korišćenje vode produžava životni vek sečivima i burgijama. Upotreba vode u dijamantskom sečenju i bušenju je korisno za postizanje preciznog i glatkog reza. Međutim, upotreba vode neće produžiti životni vek sečivu. Voda se u ovom slučaju koristiti za zaštitu od habanja ili krivljenja sečiva i burgije usled pregrejavanja i smanjenja prašine na mestu sečenja.

 

Zašto Dijamant Rez?

Sečenje, rušenje, bušenje betonskih i ostalih čvrstih površina je naša strast. Posedujemo najmodernije mašine i bušilice sa dijamantskim nastavcima. U našoj paleti elemenata za sečenje i bušenje se nalaze sve postojeće vrste dijamantskih burgija, sečiva i kruna. Sečemo velike i male betonske površine, vertikalno i horozontalno. Možemo izbušiti rupu na bilo kojoj čvrstoj površini za veoma kratko vreme zahvaljujući dijamantskim nastavcima. Iskusni i obučeni radnici čine naš tim, godine iskustva i profesionalni pristup su nas učinile prepoznatljivim kod naših mušterija. U zavisnosti od projekta poslu pristupamo odmah bez odlaganja, poštujemo rokove i zadate ciljeve. Pozovite nas i uverite se u našu profesionalnost. Upit je potpuno besplatan.

bager
Radne mašine

Koje vrste bagera postoje?

Bageri su nezaobilazna snaga u svetu građevinarstva. Ključni za izvođenje širokog spektra radova koji uključuju iskop, premeštanje materijala i oblikovanje terena. Podela bagera prema načinu

Read More »

Iznajmljivanje bagera

Vršimo uslugu iznajmljivanja bagera za iskope marke SANY, tezine 34 tone, guseničar, kašika zapremine 2m³

bager SANY