Mitovi o dijamantskom sečenju i bušenju betona

Korišćenje dijamantskih burgija i testera dugo je uobičajena praksa. Dijamantsko bušenje i sečenje je povećalo produktivnost građevinske industrije. Iako je ova praksa stekla značajnu popularnost i većina građevinaca je usvojila, ipak još uvek postoje neke zablude vezane za dijamantsko sečenje betona i bušenje. Osim kod laika, očekivano, postoje zablude i mitovi među profesionalcima iz ove oblasti. Pokušaćemo da nabrojimo najveće mitove u ovom poslu, i da ih argumentovano obrazložimo. Da bi smo razbili mitove potrebno je razumeti proces i funkcionisanje dijamantskih sečiva i bušilica.

Burgije, sečiva i bor krune su obložene dijamantima, kao što znate dijamant je najčvršći materijal u prirodi. Ovi elementi obloženi dijamantom se koriste za rezanje i sečenje tvrdih i masivnih betonskih površina. Pored betonskih površina mogu se seći i kamen, opeka, asfalt. Dijamantsko bušenje betona se koristi za probijanje rupa kroz veoma tvrde površine, kao i za istraživačko bušenje.

Da pređemo na mitove i zablude vezane za dijamantsko sečenje i bušenje.

  • Za rad nije potrebna obuka. Mnogi misle da je korišćenje dijamantskih bušilica isto kao i korišćenje mehaničkih bušilica, ali to nije baš tako. Rukovanje mašinama za dijamantsko sečenje i bušenje zahteva specijalnu obuku u rukovanju kako bi operater bio bezbedan i kako bi mašina bila što efikasnija u svom radu. Osim obuke u korišćenju, treba obratiti pažnju i na održavanje mašina i znati kako funkcioniše, kako bi se osigurala dugovečnost samih mašina i izbegli kvarovi usled pogrešnog rukovanja.
  • Dijamantsko sečenje je neuredno i ostavlja puno đubreta iza sebe. Ovo je pogrešno shvatanje! Proces dijamantskog sečenja i bušenja betona ostavlja veoma male ostatke iza sebe i ne zahteva veliko čišćenje. Prašina se lako umanjuje korišćenjem vode na vrhu burgije ili sečiva.
  • Jedno sečivo za sve. Dijamantska sečiva jesu svestrane i mogu da prolaze i seku veliki broj materijala. Ali jedinstveno sečivo za sve ne postoji. Svako sečivo je napravljeno sa zasebnom namenom i u različitim dimenzijama. Korišćenje određene dijamantske testere zavisi od stila i stepena sečenja, i vrste podloge koja se seče.
  • Korišćenje vode produžava životni vek sečivima i burgijama. Upotreba vode u dijamantskom sečenju i bušenju je korisno za postizanje preciznog i glatkog reza. Međutim, upotreba vode neće produžiti životni vek sečivu. Voda se u ovom slučaju koristiti za zaštitu od habanja ili krivljenja sečiva i burgije usled pregrejavanja i smanjenja prašine na mestu sečenja.

 

Zašto Dijamant Rez?

Sečenje, rušenje, bušenje betonskih i ostalih čvrstih površina je naša strast. Posedujemo najmodernije mašine i bušilice sa dijamantskim nastavcima. U našoj paleti elemenata za sečenje i bušenje se nalaze sve postojeće vrste dijamantskih burgija, sečiva i kruna. Sečemo velike i male betonske površine, vertikalno i horozontalno. Možemo izbušiti rupu na bilo kojoj čvrstoj površini za veoma kratko vreme zahvaljujući dijamantskim nastavcima. Iskusni i obučeni radnici čine naš tim, godine iskustva i profesionalni pristup su nas učinile prepoznatljivim kod naših mušterija. U zavisnosti od projekta poslu pristupamo odmah bez odlaganja, poštujemo rokove i zadate ciljeve. Pozovite nas i uverite se u našu profesionalnost. Upit je potpuno besplatan.

Radne mašine

Upotreba telehendera

Telehender je mašina koja ima teleskopsku ruku sa priključkom na kraju, koji može biti viljuška, kašika, kran, platforma ili nešto drugo. Telehender se koristi za

Read More »